Câteva instrumente online pentru limba română

DEX aplicaţie Android

Câteva instrumente online pentru limba română

DEX aplicaţie Android

Toate textele, fie ele creative sau descriptive, scrise sau vorbite, pentru a fi convingătoare trebuie să fie în primul rând corecte din  punct de vedere gramatical. În ultima vreme, mulţi dintre noi am sesizat că în jur circulă tot felul de informaţii scrise sau vorbite mai mult sau mai puţin corect.

De multe ori auzim forma greşită a unui cuvânt, care se repetă de foarte multe ori la mai mulţi vorbitori,  încât începem să avem dubii cum se spune corect. Un exemplu pe care îl ştim toţi e memorabilul “succesuri”. După ce replica memorabilă a tot vuit în media, nu-i aşa că a fost un punct în care aţi ezitat, fiind tentaţi să repetaţi succesuri?

Nu este un caz singular, un alt politician de top, în ciuda unui discurs convingător, spune să aibe,  în loc de să aibă,  altul foloseşte  care  în loc de pe care în cazul complementului direct. Un alt tic greşit constă în folosirea nepotrivită a adverbului comparativ decât.  Nu vreau să critic pe nimeni, ci dimpotrivă, să ajut. În cazul în care la un moment dat avem dubii, există ustensile online sau aplicaţii care au câte un mic îndreptar şi care ne pot arăta folosirea corectă a unui cuvânt.

  • DEX-ul (Dicţionar Explicativ al Limbii Române) există şi în varianta online dexonline.ro. Este un website pe care îl vizitez pentru explicaţii, pentru sinonime şi antonime, dar şi pentru rubrica Cuvântul zilei. În plus, are un ghid de exprimare corectă şi articole utile. Aplicaţia Master Dex e adresată celor care doresc să folosească DEXonline fără conexiune la Internet. În PlayStore am găsit inclusiv aplicaţia pentru Android.
  •  Website-ul Cum se scrie  conţine o listă, lungă aş zice, a unor cuvinte care tind să fie scrise sau pronunţate incorect (exemplu aştri, nu astre). Mi se pare foarte util, iar formatul site-ului este prietenos, de tipul unui blog.  În plus, pe cumsescrie.ro există o categorie de expresii şi locuţiuni, pe care de asemenea, am găsit-o utilă.
  • Cum se scrie este şi o aplicaţie de Android. Din câte am auzit într-un reportaj, aplicaţia a fost făcută de un licean din Bucureşti, care a considerat utilă o aplicaţie care să îl înveţe pe el şi pe colegii lui cum să scrie corect. Aplicaţia se poate descărca gratuit din PlayStore.
  • Scrie bine  e un blog fain şi util, în plus, autoarea aduce un suflu personal articolelor.
  • În aceaşi măsură, Diacritica  corectează textele unor personalităţi publice, cu umbră de umor, blogul având, mai degrabă, aerul unui pamflet. Informaţiile nu au fost actualizate demult, dar e interesant să îl vizitaţi.  

Ca să citez un utilizator care a descărcat una din aplicaţiile de mai sus, "se merită" să mai apelăm şi la resurse online când nu suntem siguri de o informaţie! smiley

 

[CONTACT_FORM_TO_EMAIL id=”1″]

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather