Site icon Agentie de marketing digital. ✔ Cursuri marketing✔Consultanță digital marketing. ✔Content writing ✔ Copywriting✔

Dizabilitate si Unitati protejate in Romania

Adaptarea pentru accesibilitate a unui site. Foto Multumim pixabay.com

Persoane cu dizabilități / persoane salariate

 

Update: IXPR nu mai este Unitate protejata, dar va incurajam la parteneriate cu UPA sau societati comerciale care angajeaza persoane cu dizabilitati.

1. Persoanele cu dizabilități și încadrarea în muncă la nivel european

În studiul ”Combaterea inegalităților bazate pe dizabilități”,  elaborat de ”Step 2Succes” se subliniază abordarea dizabilității pornind de la premisele sociale și medicale pe care aceasta le implică.

Materialul clarifică termeni și definiții, precum și statistici la nivel european privind dizabilitatea.

Vom atrage atenția unor cifre care sunt edificatoare:

Doar o pondere de 38 % a persoanelor cu vârste cuprinse între 16-34 ani și care suferă de o formă de dizabilitate este încadrată pe piața muncii. Pentru aceeași categorie de vârstă a populației, dar fără să sufere  de o formă de dizabilitate, procentul populației independente financiar este de 64% ( aproape dublu).

2. Dizabilitate, încadrare în muncă și Unități protejate în România.

Potrivit datelor statistice furnizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și persoanelor Vârstnice, prin Protecția Persoanelor cu Dizabilități, la data 30 iunie 2015 exista un număr de 759.019 persoane evaluate cu un grad de dizabilitate, dintre care 60% femei, dintre care 741.337 persoane neinstituționalizate. Cea mai mare pondere între adulți o au formele de dizabilitate fizică (171.371).

În septembrie 2015, aproape 60% (415.852 persoane = 59,58%) dintre persoanele cu dizabilități, la nivel național, au între 18 și 64 ani, vârste care corespund vârstelor de încadrare în muncă.

Din punct de vedere al severității 35,77% dintre persoane prezentau forme grave de dizabilitate, 52,54% accentuat, mediu și ușor 11,69%.

3. Situația încadrării în muncă în București a persoanelor cu dizabilități versus Unități Protejate

Bucureștiul înregistrează cele mai multe persoane cu dizabilități ( 61.541), urmat de județul Prahova.

Potrivit acelorași statistici furnizate de ANPD – Ministerul Muncii, doar 5.106 persoane sunt încadrate în muncă. În contextul în care, la nivel național procentul pentru dizabilitate medie+ ușoară este de 11,69% (app. 7.100 persoane), extinzând aceste estimări situația este de-a dreptul delicată.

→ Considerând ca aplicabilă ponderea medie a persoanelor de 18-64 ani  ca fiind 60 % ( potrivit datelor furnizate la nivel național), rezultă că aproximativ 37.000 de persoane cu dizabilități din București au vârste de încadrare în muncă.

 La nivel național doar 9,48% dintre persoanele cu dizabilități sunt încadrate în muncă.

→ Pe de altă parte, un calcul extins, pornind de la ponderea națională, la nivelul Bucureștiului se poate estima un 23,600 al persoanelor cu dizabilitate ușoară, medie și accentuată.

→ În București sunt aproximativ 150 de Unități protejate.

Potrivit legii 448/2006, produsele/ serviciile supuse parteneriatelor UPA trebuie să fie prestate de către persoanele cu dizabilități, cu excepția ONG care are dreptul de a vinde produse. În cazul în care, companiile cu 50+ angajați ar achiziționa de la antreprize sociale de acest gen, ar permite încadrarea unui număr mai mare de persoane cu dizabilități.

Angrenând un număr mai mare UPA în parteneriate, crește și necesitatea creșterii forței de muncă, implicit, încadrării de personal. Pentru ca aceasta să se întâmple, persoanele cu dizabilități trebuie realmente implicate în producția și prestarea de servicii. Prin muncă, persoana angajată aduce plus valoare în viața individuală, dar și în economie.

Companiile și parteneriate UPA

1.Motive pentru care companiile cu 50+ salariați colaborează cu Unitate Protejată (UPA)

Studiul ”Omenia ajută compania” elaborat de Asociația Viitor Plus în mai 2015 arată că principalul motiv pentru care companiile aleg să lucreze cu o Unitate protejată sunt:

1.         52% pentru facilități fiscale (utilizarea/ compensarea ”fondului de handicap”)

2.         32% pentru susținerea persoanelor cu dizabilități care sunt încadrate în UPA

3.         11% ca o formă business responsabil.

2. Ce achiziționează companiile de la UPA

1.         37% produse de birotică și papetărie

2.         12 % produse și servicii IT

3.         9 % promoționale și produse textile

4.         3% comunicare/ marketing

Persoana de decizie în achiziționarea de produse și servicii în ierarhia unei companii cu 50+ angajați – în ordinea ponderii răspunsurilor:

1.         Directorul Financiar – contabil

2.         CA/ președinte

3.         Director general

Cine verifică site-urile unităților protejate:

1.         67% directori sau decidenți HR

2.         50% directori marketing

3.         45% consilieri financiari

4.         33% directori executivi/ operaționali

5.         33% CA/ președinți/ directori generali

3. Cum au achiziționat companiile de la UPA raportat la cifra de afaceri

Motivele pentru care nu achiziționează de la Unitate protejată:

 Considerente/problematici personale privind Unitatea Protejată

 și încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilității

Pornind de la această ultimă idee, în perioada imediat următoare autorizării nu am insistat asupra promovării IXPR ca Unitate Protejată. Etic corect, dar potrivit studiilor de mai sus, evident a fost o eroare tactică.

Prin acest material amplu am expus situația obiectivă a Unităților protejate pentru care să achiziționați de la UPA, motivele pentru care să achiziționați de la IXPR.

 

by
Exit mobile version