IXPR ca Unitate Protejata

Cursuri MOOC

Care sunt planurile de viitor ca Unitate Protejată?

 

Am primit autorizarea de Unitate Protejată. La ora actuală, angajatul cu dizabilităţi al IXPR Development& Consulting sunt eu, Corina, cea care vă scrie acum aceste rânduri. Îmi doresc mulți alți colegi și, în mare măsură, după ce IXPR va crește, majoritatea salariaților va fi formată doar din profesioniști ai firmei noastre, indiferent de forma de dizabilitate. Nu socotesc procente de salariați cu dizabilități, ci doar oameni apți să își facă treaba bine pe bucata lor. Bineînțeles, toate acestea în contextul unei afaceri care să crească grație clienților multumiți de serviciile prestate de noi.

Comunicarea online este o solutie acum, poate pe viitor vom autoriza și alte activități, sunt atât de flexibilă și cu ochii larg deschiși ca lucrurile să avanseze!

De ce am ales această formă de autorizare cu implicare socială?

Aceasta este o poveste lungă, voi încerca să o scurtez pe cât de mult posibil. M-am născut cu handicap mediu, potrivit certificatului pe care l-am luat pentru prima oară în urmă cu patru ani. Întotdeauna am fost profesional independentă și abilă în a face lucruri și, în ciuda faptului că eram încăpățânată și puteam întreprinde aproape orice, o lungă perioadă de timp nu mi-am putut accepta dizabilitatea degetelor mâinilor și celor de la picioare. Cel mai dificil era când auzeam vai săraca sau poți să mănânci? Poți să scrii? Răspunsul îl vedeți acum online, pot să scriu bine, frumos, coerent  și,  mai mult de atât, inteligent și planificat spre rezultat.

 

De-a lungul timpului, cele mai mari provocări le-am avut la interviuri, când potențiali angajatori fie au spus vai ce m-ai speriat, fie și-au șters palma după cordiala strângere” prin care unii recrutori verifică, se zice, puterea de caracter a candidatului. Numai că faza asta poate fi chiar irelevantă în unele cazuri, nu-i așa? Astfel handicapul fizic minor a devenit un blocaj și s-a transformat în reală dizabilitate, de data aceasta de a înfrunta interviuri și angajatori. Fiindcă aveam  trac că mâinile ar putea fi o problemă, acestea transpirau a nervozitate, vocea îmi scădea a neîncredere, iar problema se amplifica. Aceasta nu înseamnă că nu am muncit, ci dimpotrivă. Am muncit cu responsabilitatea lucrului bine făcut, oriunde am lucrat nu m-am dat în lături, iar de nu mă credeți puteți cere referințe.

 

Am avut oameni frumoși care m-au învățat că sunt mai abilă ca mulți alții și mi-am acceptat infirmitatea, chiar am vrut să o „legalizez”. Când am făcut acest lucru, am mers la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap și așteptând la rând, întâlnind oameni, m-am trezit la realitate. Bine, aveam o infirmitate, dar era un flecușteț, existau în jurul meu persoane care aveau nevoie de suport pentru a putea face tot ce făceam eu în mod independent. Eu mă ascundeam în spatele unor palme transpirate și a unei voci tremurânde, în loc să fac lucrurile mai bune și mai frumoase pentru mine și pentru alții.

 

Așa am decis să intru în lumea antreprenoriatului, să pot face ceva. Firma IXPR Development& Consulting s-a numit inițial Unexplored Holiday și era menită să fie prima agenție de turism accesibil inbound din România (turism pentru persoane cu dizabilități din străinătate – IexploreRomania / AccessibleRomania). Am crezut că lucrurile vor funcționa mai lin, dar experiența mi-a demonstrat altceva. În România, în afară de infrastructură, primul lucru care trebuie schimbat în accesibilitate este mentalitatea asupra diz-abilității. Nu am mutat pietre de hotar, dar am făcut experiența românească mai frumoasă pentru unii turiști străini și am reușit, prin mine, să schimb percepția unor persoane din străinătate – turoperatori, publishers și cititorii lor in domeniu- asupra României.

 

În 2014, cu regret și cu lecții învățate mi-am spus Nu mor caii când vor cainii! și am transformat agenția în IXPR. Numele l-am ales să inspire comunicare și relații publice, pornind  de la I explore Romania, fiindcă o parte din mine nu vroia să renunțe la idee. Serviciile de consultanță le-am inclus tocmai fiindcă doresc să asist la îmbunătățirea infrastructurii în unități de cazare și nu numai. Am plecat pe noul drum mult mai flexibilă. Fiindcă zona comunicării online se arăta mai promițătoare m-am concentrat într-acolo, fără să exclud nicio altă opțiune.

Abia în Aprilie 2015 mi-a revenit curajul de a depune documentele pentru Unitatea Protejată. De data aceasta, nu mai vreau lucruri grandioase.  Știu că există antreprenori necunoscuți care nu intră în manuale, dar scriu istorie prin ce fac în mediul lor restrâns. Așa voi face și eu. Știu, că și așa, chiar dacă nu mut munții din loc, angajând noi colegi, fie și în număr mic, voi face ce mi-am propus chiar dacă acum va fi o schimbare în pași mărunți.

 

Scriu aceste rânduri având convingerea că trebuie să fac întâi un pas mic, cu efecte gigant, știți voi, un pas mic pentru mine... Unitatea Protejată IXPR Development & Consulting trebuie să crească bazându-se strict pe hărnicia, responsabilitatea, seriozitatea, puterea mea de muncă și profesionalismul meu (nu neapărat în această ordine), astfel încât să îmi aduc un prim coleg, fie expert în comunicare, fie content writer, voi vedea la timpul potrivit. Apoi, am certitudinea că încet, încet, fiecare dintre noi vom contribui să aducem alți colegi în echipă și tot așa.

 

Întodeauna voi angaja oameni pentru ceea ce sunt și prin dezvoltarea IXPR să pot schimba ceva în viața mea și a lor. Unitatea Protejata IXPR nu va apela niciodata la practici meschine, nu va angaja persoane cu handicap doar sa iasă la numar, nu va supra-solicita pe nimeni, nu va arunca cu noroi in jur. Eu și colegii mei ce vor veni, vom fi profesioniști oferind clienților celor mai bune soluții de comunicare sau ce servicii vom mai oferi în viitor.

 


Societatea IXPR Development & Consulting va fi aleasă ca partener grație serviciilor prestate, ci nu doar a facilităților fiscale pe care Beneficiarii le pot avea lucrând cu Unitatea Protejată!

 

Update:La  aproximativ șase luni de la autorizare, revenim cu un material mai amplu, care îmi întăresc convingerea utilității IXPR ca Unitate Protejată!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather