Cool e non violent – campanie impotriva violentei in scoli

cool e non-violent - campanie impotriva violentei in socli

Noi am spus Cool e Non-Violent

  •  campanie împotriva violenței în școli –

 

Tocmai s-a încheiat oficial Proiectul Cool este Non-Violent  și simt nevoia să scriu câte ceva despre acest proiect căruia m-am alăturat. cool e non-violent - campanie impotriva violentei in socliÎnainte de toate, a fost o inițiativă privată, realizată de Zivac din fonduri proprii, alături de persoane voluntare care s-au raliat acestei idei.

 

Da, Cool este Non-Violent! Am spus-o noi toți. Au spus-o colegii din echipa Zivac,  personalități din lumea modei și sportivii care s-au alăturat. Elevii din cele două școli din sectorul 5 au înțeles, de asemenea,  prin educație interactivă mesajul Cool Este Non-Violent.

 

Incă un aspect, în acest proiect Partener a fost Primăria Sectorului 5 care ne-a fost alături să putem povesti copiile despre non- violență.

 

Ce a implicat proiectul Cool este Non-Violent?

Timp de șase săptămâni, colegi din echipa Zivac și voluntarii au predat asertivitatea în două școli din sectorul 5. Erau grupe de 30 de elevi din liceul tehnologic Dimitrie Gusti și școala generală numărul 136. Nu este greu de ghicit de ce colegele noastre s-au îndreptat spre unități școlare din sectorul 5.

 

Nu am împărțit pliante și atât. De fapt, nici nu au fost pliante.  Am fost la oră cu copii și prin jocuri interactive și exemple le-am arătat ce înseamnă empatia, asertivitatea și comunicarea responsabilă.

 

Primăria de Sector a fost partener în proiect, reprezentanții arătându-se interesați să creeze un mediu mai prietenos pentru elevi apelând la educarea prin cursuri informale.

Au spus  Cool este Non-Violent

 

În primul rând, inițiatorii proiectului, echipa Zivac: Leliana Pârvulescu, Cerasela Merlan, Flavia Merlan Guez, Cosmin Pârvulescu.

 

Apoi ne-am alăturat crezând în necesitatea educării asertivității în școli: Alina Soltesz, Cristina Stelian, Oana Hanganu , Dicu Valentina , Corina Ștefan ( adică eu ).

 

Au mai spus Cool este Non-Violent Cătălin Botezatu (creator de modă) și Andrei Stoica (luptător K1).

 

Cool este Non-Violent pentru mine

 

Am avut o implicare la început în comunicarea mesajului campaniei Cool este Non-Violent, dar aceasta m-a sensibilizat mai puțin. În schimb am mers în Liceul Tehnologic Dimitrie Gusti, alături de colega mea Alina Soltesz, un psiholog cu experiență, și am interacționat cu elevi din clasa a XI-a.

 

M-a bătut proiectorul, doar nu se conecta, dar tot răul a fost spre bine. Alina Soltez s-a adaptat din mers, le-a dat copiilor o parte teoretică printată și a derulat exerciții, implicând copiii, pentru a înțelege practic trăsăturile de personalitate. Au identificat tipuri din exemple, au conversat în grupe pe această temă, dar cel mai tare a fost jocul de rol.

 

Ce m-a bucurat? Implicarea elevilor. La finalul orei aveam altă energie datorită lor.

 

Ce mi s-a părut neplăcut  este că deși erau în clasa a XI-a, nu știau ce este asertivitatea. Mai mult chiar, după ce Alina le-a definit trăsăturile de personalitate, când a fost cazul să exemplifice o situație de comunicare asertivă, au sugerat, fără să știe, o poziție agresivă.

 

E un început, dar cu o floare nu se face primăvară. Mi-a fost evident că este nevoie de mai mult, de cursuri susținute și continuarea acestui proiect sau a unui proiect similar la scară largă. Totuși, acest lucru nu poate fi făcut doar cu implicarea și sprijinul unei mâini de oameni.

 

Cred în puterea educației de a transforma oameni, cred că într-adevăr, Cool este Non-Violent. Alăturați-vă și să creștem împreună creștem  o nouă generație echilibrată și empatică!

Noi ne-am alăturat. Haideți și voi!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather