Foarte multi antreprenori au fost mai intai angajati, poate chiar intr-o multinationala. Au invatat acolo sa fie disciplinati, sa isi faca bine treaba, sa isi vada de activitatea lor, sa fie atenti la detalii…
Ca si angajati s-au invatat cu siguranta unui venit stabil, cu un program de munca stabil, cu proceduri lucru si cursuri de soft skills sau de formare platite de angajatori. Totul a functionat pana intr-un punct in care fie dorinta de libertate, fie dorinta de a castiga mai multi bani, fie vreo pasiune ii indeamna sa schimbe palaria de angajat cu cea de Antreprenor.
Doar ca a fi Antreprenor solicita un set extins de abilitati, pe care, majoritatea angajatilor nu le au. Bineinteles ca ele se pot dezvolta in timp dar ca sa se intample acest lucru, este important sa constientizezi ca ai trecut in alt cadran de a face bani. Si intr-un stil diferit de a munci. Asta ca sa te poti numi Antreprenor si nu liber profesionist.
Antreprenorul construieste o afacere, un sistem, care functioneaza si se dezvolta cu ajutorul unei echipe. Rolul antreprenorului nu este de a “executa” munca de productie (sau prestari servicii sau orice altceva se munceste in afacerea respectiva) ci de a dezvolta afacerea, de a face poate un macro-management, iar angajatii sa implementeze proiectele.
Din pacate, foarte multi antreprenori, desi reusesc sa aiba o afacere de succes, ei personal nu reusesc sa faca pasul real spre antreprenoriat. Si raman vesnic angajati full-time in afacerea lor. Pur si simplu nu se pot rupe de zona de “productie” fie pentru ca le place foarte mult ceea ce fac, asa cum este cazul meu ca trainer de exemplu, fie pentru ca nu pot (pentru ca nu au incredere in alti oameni, nu au create un sistem care sa functioneze cu adevarat fara ei).
Sunt si altii care nu reusesc deloc sa creasca afacerea, tocmai pentru ca raman atat de focusati pe detalii, pe munca pe care ei o fac ca angajati in propria firma, incat nu mai au timp si energie sa dezvolte afacerea.
Nevoia de control vine din frica de a pierde, din frica de necuoscut, chiar din increderea scazuta in propria persoana. In cei 7 ani de cand fac training si consultanta in companile din Romania, am indentificat aceste tipare nu doar la antreprenori ci si la managerii din corporatii care faceam un micro-management excesiv.
Atunci cand nu ai un DE CE clar, adica sa iti stii foarte bine motivele pentru care ai inceput o afacere, te vei pierde in activitati irelevante pentru tine si afacerea ta. Asta te va face doar obosit, nu si eficient si cu atat mai putin, un Antreprenor mai bun.
Atunci cand nu ai obiective setate SMART, nu iti poti organiza activitatea eficient si nici nu reusesti sa iti atingi telurile.
Atunci cand nu comunici eficient si asertiv, nu ai cum sa creezi echipe armonioase si productive iar parteneriatele de afaceri se leaga cu dificultate.
Cum am mai spus, a fi Antreprenor devine un stil de viata si se bazeaza pe un set de abilitati diferit decat cele necesare unui angajat. Deci si antreprenoriatul se invata daca vrei.
Succes tuturor va doresc!
Daniela Irimia, trainer si consultant pentru dezvoltare personala si profesionala
by